Country flag icon

Fri Fragt ved køb for 450 kr.

TERROIRFORSKEL PÅ STEVNSKIRSEBÆR? JA DA!

TERROIRFORSKEL PÅ STEVNSKIRSEBÆR? JA DA!
2021-09-14

I vinkredse taler man meget om terroir - altså om man kan smage, når en drue er dyrket i forskellige jordtyper. Da ingen tidligere har produceret vin af kirsebær, findes der ingen erfaringer med terroir, når det gælder kirsebær, men nu begynder vi at have erfaring nok til at give et bud på teroir forskel på Stevnskirsebær.

Du har sikkert hørt det før. At der er kæmpe forskel på, hvordan fx vin på Syrah smager, hvis druen er dyrket i et henholdsvis koldt og varmere klima. Men kirsebær? Det har ingen rigtigt kunne bevise, eller tidligere interesseret sig for.

At fastslå forskel på smagen af de forskellige kirsebær er da også en langvarig proces. Det kræver blandt andet, at vinene ikke dyrkes på samme mark – eller blot en tilstødende mark. Det har tidligere været et problem på Frederiksdal, hvor alle vores kirsebærplantager stort set var plantet i felt frem til 2015.

Indtil da kunne vi kun konkludere noget om træernes alder - fx er enkelmarksvinen fra Nielstrupmark 2013, hvor vi havde vores ældste træer, betydelig mere vertikal, finesserig og jordbærsmagende end vores basisvin fra sammen år. Basisvinen fra 2013 bestod primært af vin fra Skælstrupmark, som er yngre træer, der giver en mere frugtig og let smag.

I 2015 erhvervede vi Johannesmark. En lille Stevnskirsebærplantage, der ligger helt for sig selv nogle kilometer længere inde på Lolland. De få kilometer gør en kæmpe forskel for de andre marker på Frederiksdal - Skælstrupmark, Jørgensmark og Nielstrupmark - som ligger ud til Langelandsbæltet, hvor der er mere lys - og mindre nedbør.

Ved Johannesmark er der mere nedbør og lidt mindre lys, hvilket giver en anden smag. Johannesmark 2015 er stram, animalsk, pebret og sort. Meget som nordlig Syrah. Nielstrupmark 2015 er mere åben, venlig og feminin.

Nielstrupmark var vores ældste plantage, som blev fældet i 2018. Træerne bliver omkring 25 år gamle, inden de fældes, fordi de med tiden bliver skrøbelige og begynder at knække.

Som erstatning for Nielstrupmark plantede vi Kasernemarken i 2016, som ligger for sig selv, helt ud til vandet – lige bag Vineriet, så plantagen er et besøg værd, når I besøger os.

Hen over tid er vi blevet mere opmærksomme på at sprede markerne over et større område, så forskellen på smagen af kirsebærrene efter alt at dømme bliver større og tydeligere. Så vi har lært lektien, spredt markerne, og glæder os til at smage forskellen om nogle år.

Morten Brink-Iwersen mbi@frederiksdal.com
Kurv
Din kurv er tom
Har du en rabatkode?
450
Fragt
dk
kr
DKK
gratis fragt
fragt
Køb for
mere og få gratis fragt
Alle priser er inkl. 25% moms